Siyah Nokta Nedir Neden oluşur

Görüntüsü ile rahatsızlık veren siyah noktaların ne olduğunu ve neden kaynaklandığını anlamak onların temizlenmesini ve bir daha oluşmasını engellemesi açısından önemlidir. Siyah noktalar ve sivilceler bazen ciltte birlikte gözükebileceği gibi bazen sadece siyah noktalar da gözlenebilir.

Siyah noktalar neden oluşur?
Siyah nokta, cildinizdeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Her folikül, bir kıl ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Sebum adı verilen bu yağ cildinizi yumuşak tutmaya yardımcı olur. Ölü cilt hücreleri ve yağlar, cilt folikülüne açılan boşlukta toplanır ve komedon olarak adlandırılır. Bu folikül açıklığı üstündeki cilt kapalı kalırsa, beyaz nokta olarak adlandırılır; cilt açıldığında ise havaya maruz kalır ve siyah nokta oluşur.

Bazı faktörler, akne ve siyah nokta geliştirme riskini artırabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Çok fazla vücut yağı üretmek.
  • Propionibacterium acnes bakterisinin cilt üzerinde birikmesi.
  • Ölü cilt hücreleri düzenli aralıklarla dökülmediğinde kıl köklerinin tahrişi.
  • Gençlik döneminde, adet sırasında veya doğum kontrol hapı alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişikliklere maruz kalmak.
  • Kortikosteroidler, lityum veya androjenler gibi bazı ilaçların alınması.
  • Bazı kaynaklar, yediğiniz veya içtiğiniz şeylerin siyah nokta oluşumunu tetikleyebileceğini belirtir. Karbonhidratlar gibi kan şekeri seviyesini artıran besinler, süt ve süt ürünleri sivilceyi tetiklemede rol oynayabilir. Ancak araştırmacılar beslenmeyle güçlü bir bağlantı olduğunu henüz kanıtlamış değiller.



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış

Yorum Yaz

Bize Ulaşın

Hizmetlerimiz

İletişim

Bizi Takip edin

Lonay Güzellik ve Kişisel Bakım
© 2020 Fixed asmbly idea & application